Басты бет-Дұрыс тамақтану
Дұрыс тамақтану
Біздің көпшілігіміз "дұрыс тамақтануды" салмақ жоғалту және салмақ жоғалту мүмкіндігі ретінде қабылдаймыз. Бұл көптеген адамдар күнделікті дұрыс тамақтану ережелерін сақтау керек екенін түсінбейтіндіктен болады. Шынында да, әр адам дұрыс тамақтануы керек, ол әрқашан қуатқа толы және дені сау болып қалуы керек. Бірақ осы ережелерді сақтауға келгенде, көптеген адамдар мұны қалай жасау керектігі туралы толық білмейді


Дұрыс тамақтану
Көпшілігіміз «дұрыс тамақтануды» салмақ тастау және арықтау мүмкіндігі ретінде қабылдаймыз. Бұл көптеген адамдардың күнделікті дұрыс тамақтану ережелерін сақтау керек екенін түсінбегендігінен болады. Шындығында, әр адам әрқашан қуаты тасып, дені сау болып қалуы үшін дұрыс тамақтануы керек. Бірақ осы ережелерді сақтауға келгенде, көптеген адамдар мұны қалай жасау керектігі жөнінде толық білмейді.
Дұрыс тамақтану – саламатты өмір салтының маңызды аспектілерінің бірі. Ағзадағы дұрыс тамақтанудың маңыздылығын асыра бағалау мүмкін емес. Дәрігерлердің бақылауымен қатаң диетаны ұстанудың қажеті жоқ, өйткені қазір «Қағанат» асханалар желісінен үйге пайдалы және ең бастысы, дәмді тағам сатып алуға немесе тапсырыс беруге тамаша мүмкіндік бар.
Салмақты басқару
Артық килограмм тастау үшін ауыр және ұзақ жаттығулармен шаршаудың немесе тамақтан бас тартудың қажеті жоқ. Дұрыс тамақтану режимін ұстану жеткілікті және бұл сіздің салмағыңызды күйзеліссіз басқарудың ең тиімді тәсілі. Зиянды тағамнан бас тарту, пайдалы және табиғи тағамға көшу – сіздің ағзаңызды нығайтудың алғашқы қадамы. Дұрыс тамақтану кезінде алынған барлық дәрумендер мен қоректік заттардың ағзаға жақсы сіңуі өте маңызды, сондықтан тепе-теңдікті сақтау және «шектен шықпау» маңызды.
Иммунитетті нығайту
Біздің ағзамыз ас қорыту және иммундық жүйенің дұрыс жұмыс істеуі үшін үнемі негізгі дәрумендер мен минералдарға мұқтаж. Күнделікті дұрыс тамақтану иммундық жүйенің максималды тиімділігін қамтамасыз етеді және аурулардан қорғауға көмектеседі.
Жас кейіпті сақтау
Көкөністер, жемістер мен жидектер кіретін дұрыс тамақтану жастықты сақтау және ағзаның ерте қартаюынан қорғау арқылы адамның танымдық қабілетін жақсарта алады.
Дәмді тағам әрқашан сіздің көңіл-күйіңізді және жалпы эмоционалды күйіңізді жақсартатын гормондар мен қоректік заттардан тұратындықтан, көңіл-күйіңізді көтереді және бұрынғыдан да сау етеді. Дұрыс тамақтану сізді психикалық денсаулық проблемаларынан қорғайды.


Жоғарыда айтқанымыздай, дұрыс тамақтану – бұл ағзаны шаршататын диеталар емес, қоректік заттарға бай тағамдарды теңгерімді тұтыну және дұрыс тамақтану әдеттерін қабылдау.Тепе-теңдікті сақтау өте маңызды, өйткені заттардың әр тобында өз дәрумендері мен минералдары бар, оларды жан-жақты және бірге қабылдау керек.
Қоңыр күріш пен нан сияқты тағамдар дәнді-дақылдар болып саналады және денені көмірсулардың әртүрлі түрлерімен қамтамасыз етеді, әсіресе тазартылмағаны. Олар біздің ағзамызға пайдалы талшықтармен, дәрумендермен, антиоксиданттармен және ең бастысы, энергиямен қамтамасыз ете алады. Егер сізге целиак ауруы немесе глютенге сезімталдық диагнозы қойылған болса, дұрыс тамақтану маңызды және сізге көмірсуларға балама қосу керек, өйткені, сіздің одан бас тартуыңыз ағзаңызды басқа маңызды қоректік заттардан айырмауы керек.
Глютенсіз көмірсуларға балама ретінде күріш өнімдерін, қарақұмық және крахмалды көкөністерді, мысалы, тәтті картоп, асқабақ және жүгеріні қосуға болады. Бірақ егер сіз глютенсіз диетаны ұстануыңыз керек болса, онда белгілі бір қоректік заттардан бас тартуыңыз керек. Бұл жағдайда диетологпен кеңесуді ұмытпаңыз.
Жемістер мен көкөністерді тұтыну – дұрыс тамақтануды сақтаудың ең көп таралған тәсілі. Олар ағзаның функцияларын реттеуге және оны созылмалы аурулардан қорғауға көмектесетін дәрумендер мен минералдардың бай көзі. Жемістер мен көкөністердің шырынын сығып ішудің қажеті жоқ, мейлінше көп қоректік заттар алу үшін оларды толығымен жеу маңызды.
Дұрыс тамақтану туралы айтқанда, ақуыз туралы есте сақтау аса маңызды. Ағзадағы бұлшықет тінінің құрылысы үшін ақуыз қажет, ол ағзадағы ең маңызды қоректік зат. Әрине, ақуыздардың ең негізгі көзі – ет, бірақ егер сіз ет жемейтін болсаңыз, онда жаңғақтар мен бұршақ дақылдары сияқты өсімдік баламалары бар. Дұрыс тамақтану үшін еттен толығымен бас тартпауға кеңес береміз, бірақ оны қолдану мен пісіру әдісін реттеген жөн.
Кальций, калий, фосфор, A, D және B12 витаминдері организм үшін өте маңызды және олардың барлығы сүт, ірімшік және йогурт сияқты сүт өнімдерінде кездеседі. Олар сонымен қатар, қоректік заттардың бай көзі болып саналады.


Қанықпаған, полиқанықпаған және қаныққан майлар денсаулықты жақсартуда маңызды рөл атқарады. Бірақ есіңізде болсын, қуырылған тағамдарда кездесетін қосымша майларды азайту керек, өйткені олар негізінен полиқанықпаған майлар, олар соя мен рапс майларын өңдеу арқылы алынады. Тотығудың төмен деңгейіне байланысты полиқанықпаған майларды шамадан тыс тұтыну қабыну жағдайларына және бос радикалдардың пайда болуына әкелуі мүмкін. Сондай-ақ, жасанды транс майларынан бас тартыңыз, бұл дұрыс тамақтанудың құрамына кірмейді.
Ағзаңыз түрлі тәтті бәліштер және жеңіл тағамдармен бірге сіңіретін рафинатталған қантты тұтынуды шектеу керек, олар сіздің салмағыңызға және егер қатты шектен көп тұтынсаңыз, метаболикалық ауруларға әкелуі мүмкін. Жемістер мен дәнді-дақылдардағы табиғи қантқа артықшылық беріңіз, олар пайдалы.
Жоғарыда аталған тамақ топтарынан тамақ ішуден басқа, дұрыс тамақтануды сақтау үшін тағы дұрыс тамақтану әдетері бар.
Тағамнан қажетті мөлшерде қоректік заттар мен калория алу үшін порция мөлшерін реттеуді ұсынамыз. Артық тамақтану немесе дұрыс тамақтанбау сізді қоректік заттардан айырады және сіздің салмағыңызға әсер етуі мүмкін, сондықтан әрқашан тағамның бөліктерін реттеп отырыңыз. Азық-түлік пен тамақ сатып алу немесе тапсырыс беру кезінде әдеттегі тағамның қанша екенін және оның құрамында қанша қоректік заттар бар екенін білу үшін заттаңбалардағы бөліктердің мөлшерін тексеріңіз.
Балғын, тұтас өнімдер — бұл сіз ең көп қоректік пайда алатын өнімдер. Мүмкін болса, әрдайым өнімдерді таңдауға тырысыңыз: таза, өңделмеген жаңа піскен көкөністер, жемістер мен ет. Егер сіз өңделген баламаларды қаласаңыз, қоректік заттардың жоғалуын азайту үшін дегидратация және тез мұздату сияқты қарапайым өзгерістерге ұшырағандарды таңдаңыз. Сондай-ақ, азық-түлік қоспаларын мүмкіндігінше аз тұтынатындығыңызға көз жеткізу үшін ингредиенттер тізімін қадағалаңыз, бұл да дұрыс тамақтануды бұзбайтын элемент.


Тұз және басқа да дәмдеуіштерді тұтынуды шектеуге тырысыңыз. Оларды насыбайгүл, сарымсақ, паприка және кайенна бұрышы сияқты табиғи қоспалармен алмастырыңыз, олар тауықтың төс етінен жасалған тағамды гастрономиялық балғын дәмге айналдыра алады! Дұрыс тамақтануға кіретін біздің тағамдарымыз осылай дайындалады. Тұз-бұл тамақ дайындауда қолданылатын ең көп таралған дәмдеуіш, бірақ оның құрамында натрийдің көп болуы жоғары қан қысымы мен гипертонияға әкелуі мүмкін, әсіресе осы ауруларға бейім адамдарда.
Егер күн сайын «ДТ мәзірінен» күрделі тағамдарды дайындауға және дұрыс тамақтануды сақтауға уақытыңыз болмаса, онда сіз бұл тағамдарды біздің асханалар желісінен тапсырыс бере аласыз. Біз сізді және денсаулығыңызды барынша қолдауға тырысамыз.